СПОРТЕН КЛУБ "ЧЕРЕН ДРАКОН"

СПОРТЕН КЛУБ "ЧЕРЕН ДРАКОН"

Спортен клуб "ЧЕРЕН ДРАКОН" е създаден през 2005 година от световния шампион по Тай Чи Петър Драгоев.

На последното Световно първенство по Тай Чи през м. септември 2018г., което се проведе в Бургас българският отбор спечели общо пет медала, като четири от тях (два бронзови, един сребърен и един златен) бяха завоювани от представители на Спортен клуб "Черен Дракон"

Спортен клуб "Черен Дракон" е сертифицирано училище по фамилен Ян стил и официално училище по традиционен Чън стил. В клуба основно се преподава Тай Чи, стилове Чън и Ян. Тай Чи е китайско бойно изкуство с дълга история, документирана още от времето на династия Тан (618 – 907). Практикувано от над 300 милиона човека всеки ден, то е едно от най-известните бойни изкуства. Познато е като дълга поредицата от бавни и плавни движения, които се играят всяка сутрин в парка от хора в Китай и по целия свят. Тай Чи често се практикува като терапия, базирана на бойно изкуство, с цел подобряване на здравето и продължителността на живота. 

Изследванията на Тай Чи показват, че дългогодишното му практикуване има благоприятно влияние върху заздравяване на костите и мускулите, както и върху контрола над равновесието, гъвкавостта, сърдечносъдовата и други системи. Със своите плавни и спокойни движения, Тай Чи изненадващо изгаря повече калории от карането на сърф и почти толкова, колкото спускането със ски. Значително се подсилва имунната защита, а практикуването намалява случаите на тревожност, стрес и депресия.

Традиционното обучение по Тай Чи изгражда усет за движение и синхрон, усещане за силата на натиск и атака, като се достига до реално приложими принципи за самозащита. Бойният аспект на Тай Чи разчита на “улавяне” на центъра на тежестта на противника още с първото докосване.

 

ТАЙ ЧИ

Тай Чи е създадено от Чън Уантин, потомък девето поколение на Чън фамилията, в окръг Уен, провинция Хенан. Базирайки се на фамилните бойни стилове и извличайки същността на други бойни системи, комбинирайки техники от древни системи за работа с енергия като Дао ин (работа с вътрешна енергия) и Туна (дихателни упражнения), както и възприемайки теории от И дзин (Книгата на Промените) и учението за меридианите от китайската медицина, той създал бойна система, която се фокусира както на вътрешната, така и на външната тренировка. Позициите и движенията са замислени и структурирани според биологичните принципи и природните закони. Основните характеристики са непрекъснати движения без спиране, редуване на бързи и бавни движения, съчетаване на твърда и мека сила, и релаксирани, гъвкави, еластични и понякога резки движения. Тай Чи като тренировъчна система се базира на набор завършени и доказани теории, засягащи целия тренировъчен процес, а като бойно изкуство е развито според Ин и Ян принципите. Наречено е Тай Чи поради взаимното поддържане на твърдото и мекото, координацията на вътрешното и външното, свързаността на горната и долната части на тялото, редуването на бързи и бавни движения, единството на тялото и ума и въртеливите движения на отваряне и затваряне. Всички тези елементи са в съответствие с теориите за Ин и Ян.


За повече информация относно клуба: http://bg-wushu.com