Знаете ли достатъчно за ползите от акупунктурата?

Акупунктурата е метод, който съществува още от древността, практикува се от около 3000-5000 години преди Новата ера. Една от най-разпространените притчи за възникването ѝ е за китайски лечител, който страдал от тежко главоболие. Един ден, когато бил на лов се ударил между първия и втория пръст на ръката и получил тежка прободна рана, няколко часа по-късно като по чудо главоболието му отшумяло. Мястото, на което се е ранил е една от най-важните точки в акупунктурата и е основна при лечение на болки в главата.

Понятието акупунктура е съставено от латинските думи acus – игла и punctura – убождане. Древни лечители са определили схема от точки по цялото тяло, които са разположени по така наречените „меридиани“ и отговарят на определени органи. Същността на акупунктурата е въздействие върху тези точки, наречени още акупунктурни точки чрез фини, твърди игли, като целта е да се хармонизира жизнената - Чи енергия, а също така и облекчаване или лечение на определени болестни състояния. Акупунктурата има способността да лекува над 200 заболявания, от които 60 са официално признати от „Световната здравна организация“. Някои от тях са плексит, неврит, дискова херния, дископатия, мигрена, както и алергични болести.


Основните болестни състояния, при които се прилага са: заболявания на нервната система – депресии, тикове и други; заболявания на вегетативната нервна система – мигрена и т.н.; заболявания на опорно-двигателната система; алергични заболявания – сенна хрема, заболявания на стомашно-чревния тракт – стомашна язва, синдром на раздразненото черво и други. Използва се също и като средство за отслабване и подмладяване, а и за спиране на алкохола и цигарите.

Видове акупунктура:

Акупунктурата е сред най-известните терапии на алтернативна медицина в целия свят и поради този факт се развива непрекъснато, като се разработват различни видове.

Класическа акупунктура е поставянето на игли в точки по тялото, главата и крайниците.

Аурикулопунктура е поставянето на игли само в ухото. На ушната раковина на всеки човек има около 170 биологично активни точки, които са проекции на вътрешните органи.

Су-джок-акупунктура е поставянето на игли на дланите и ходилата. Су-джок е сравнително нов корейски метод за лечение на редица заболявания. В превод от корейски език "Су" означава длан, а "Джок" - ходило.

Скалп-акупунктура – поставянето на игли по скалпа. Тя е особено ефективна за лечение на болка и разстройства на нервната система.

Електро-акупунктура - през поставените игли в точките се пуска електрически ток. Прилага се ефективно при болкова симптоматика, също така при неврологични заболявания, проблеми с опорно-двигателния апарат и други.

Лазерпунктура – вместо поставяне на игли се използва лъч светлина, който достига до акупунктурните точки.

Тези разновидности могат да се комбинират според определения случай за постигане на по-силен лечебен ефект.

Автор: Александра Христова

Стажант Маркетингови комуникации

Miracle Works