Знаете ли колко стила има в Тай Чи?

Тай Чи е китайско бойно изкуство с духовна насоченост. Практикува се както за самозащита, така и за здраве. С  течение на времето са се появили много и различни стилове на Тай Чи. Най- популярните стилове са Чън, Ян, Уу, У, Ли, Сун, всеки от тях носи името на семейството, от което произлиза.

Чън стил на Тай Чи

Това е първият стил на Тай Чи, на основата, на който се развиват останалите стилове. При Чън стил движенията са спираловидни и се редуват бавни движения с бързи и експлозивни движения, също така високите позиции се редуват с ниски. Този стил е съставен върху принципите на Чънсъдзин („Енергия на копринената нишка“).

Ян стил на Тай Чи

Ян стилът е най- известен и най- широко практикуван, за негов създател се счита Ян Лучан,известен още като Ян Уди – Ян Непобедимият, който е роден в Китай и е практикувал/бил ученик по Тай Чи във фамилията Чън. Този стил е характерен с плавните си и бавни движения и вертикални стойки, а също и с равномерно дишане. Съществуват различни варианти на стила в зависимост от географския район или конкретния майстор. Покрай известността на Ян Лучан с течение на времето се появили много легенди за него и уменията му.

У стил на Тай Чи

Стилът У произлиза от Ян стил, той се нарежда след Ян стил втори по популярност.  За негов основател се смята У Чуаню и неговият син У Джианкуан. У Чуаню е бил ученик на Ян Лучан, а после е станал старши ученик на Ян Панхоу.

Сун стил на Тай Чи

Сун Лутан е създателят на Сун стил на Тай Чи. Той е практикувал Уу стил при Уей Чен. Също така е практикувал Син-и и Баг уа. Обединявайки Син-и, Баг уа и Тай Чи, той изгражда Сун стил на Тай Чи. Този стил е характерен с бързи удари с крака и високи позиции.

Уу или Хао стил на Тай Чи

За негов основател се смята У Юсиан, той е бил  ученик на Ян Лучан, а после и при фамилията Чън. У Юсиан се занимавал усилено с Тай Чи, комбинирайки дългата форма на Ян стил и късата форма на Чън стил, създал У стил.

В днешно време има множество смесени стилове на Тай Чи, но тези, които разгледахме до сега са утвърдени и световно признати. Тай Чи се практикува от над 300 милиона души всеки ден и това го прави едно от най-известните бойни изкуства.

Автор: Александра Христова

Стажант Маркетингови комуникации

Miracle Works