Акупресурата - алтернативен метод на лечение

Акупресурата е техника от традиционната китайска медицина. Базира се на основите на акупунктурата. Разликата от акупунктурата е, че вместо поставянето на игли на биологично активните точки, се въздейства чрез физически натиск с пръсти, длани, лакти или различни уреди.

Натискът се оказва перпендикулярно и се регулира спрямо усещането за болка. Продължителността на натиска варира от 1 до 10 минути. Въздействието на акупресурните точки, които са от двете страни на тялото трябва да е едновременно или при жените първо дясна, после лява страна, а при мъжете е обратно – първо лява, после дясна страна. Акупресурата може да се практикува и в домашни условия, докато акупунктурата трябва да се извършва само от специалист. Целта на акупресурата е да освободи задържаната енергия Чи и да поддържа плавното ѝ преминаване по пътищата, така наречените меридиани.

Прилага се при много болестни състояния – заболявания на опорно-двигателния апарат, артрозни заболявания, стомашно-чревни заболявания, заболявания на периферната нервна система и други, но не е подходяща като самостоятелно лечение при остри и хронични заболявания. При такива състояния може да се използва като допълнение - ефективно се прилага за намаляване на страничните ефекти от лъче- и химиотерапия.

Също така е алтернативно лечение за безплодие, според някой клинични проучвани се предполага, че може да бъде ефективна при такъв тип заболявания.

Акупресурата се използва и за козметични процедури, като например предотвратяване на бръчки, прилага се и за отслабване и намаляване на апетита.

При акупресурата има осем основни начина за масажиране:

- поглаждане – използва се главно върху точки по гърба, главата и мишниците

- притискане

- защипване

- въртене – въздейства се с въртеливи движения

- разтриване

- почукване

- вибрация – въздейства се с пръсти с вибриращи движения

- въздействие върху става – раздвижване на ставата

В резултат от акупресурата се укрепва имунитета, повишава се общият тонус, цялстното физическо и духовно състояние на човека. Човек може да се отърве от болката и да се излекува от различни болестни състояния с помощта на алтернативно лечение, а не само чрез конвенционалната медицина.

Автор: Александра Христова

Стажант Маркетингови комуникации

Miracle Works